Hoppa till sidans innehåll

Säkerhet


Följande information och regler är hämtade ur KSS styrande dokument "Information och regler" där komplett information kan inhämtas.

Hjärtstartare
Vid kranplan, utanför WC-rummet mittemot brygga C, finns en hjärtstartare placerad.
Den är självinstruerande och halvautomatisk med tydligt illustrerade anvisningar och en röst som talar om hur du ska göra. En hjärtstartare som användas inom de första tre minuterna efter ett hjärtstopp innebär att upp till 70 % överlever. Hjärtstartaren från Nabben finns förvarad i klubbhuset under vintersäsongen. 
Förvaring av brandfarliga gaser och vätskor
Det är inte tillåtet att stadigvarande förvara acetylen- och syrgasflaskor inom hamnområdet. Förvaring av brandfarliga gaser och vätskor utöver det som normalt finns i båten ska undvikas så långt som möjligt.
Heta arbeten
Heta arbeten är arbeten som utförs med verktyg som alstrar värme eller avger gnistor, vilket medför en stor brandrisk. För att minska risken får heta arbeten endast utföras på anvisad plats utomhus. Kontakta brandskyddsansvarig (se lista anslagen i klubbhuset) om du är osäker.
Elsäkerhet
Vid användning av lösa kablar för anslutning till båt eller maskiner finns risk för överhettning och kortslutning som kan få omfattande följder. Det är viktigt att försäkra sig om att kablarna är godkända. Anslutningskabel i båthamn och på båtvarv ska enligt gällande föreskrifter vara av typ H07RN-F (äldre beteckning är RDOE och REVE) eller bättre. En kabel av sådan typ är extra mångtrådig med extra tjock isolering och ytterhöljet har en diameter om 10 mm (kabel 3 x 1,5 mm2). I båthandeln förekommer även kabeltypen H07BQ-F som är ännu bättre. Det är också en flexibel kabel för utomhusbruk och den har betydligt bättre prestanda än H07RN-F när det gäller tålighet mot yttre påverkan. Kabel av typ H07BQ-F är därmed mycket väl lämpad som anslutningskabel för fritidsbåtar. Andra kablar har klenare isolering och får inte användas i båthamn och på båtvarv. Det räcker inte att kabeln är godkänd för utomhusbruk. Använd gärna portabel jordfelsbrytare (IP44) för ökad säkerhet. Undvik att skarva kabeln.
Besiktningar
Säkerhetsbesiktningar av gemensamma anläggningar inom hamnområdet genomförs regelbundet eller när det finns särskilt behov. Medlem som upptäcker brister eller felaktigheter kan anmäla det till hamnsektionen, This is a mailto link eller via brevlådan.
Tunga lyft
Sjösättning och upptagning av båtar liksom på- och avmastning är arbeten som bör utföras med stor försiktighet och säkerhet. Ett säkerhetsområde i anslutning till arbetet ska vara avspärrat vid gemensam sjösättning och upptagning. Endast personer som har arbetsuppgifter får vistas innanför avspärrningen. Ansvarig kranförare ser till att avspärrningarna placeras ut och respekteras. 
Uppdaterad: 11 SEP 2018 11:14 Skribent: Thomas Gustafsson
       Bokning av klubbhuset  
         Anmälan till kappsegling
   Anmälan till utbildning    
   Svensk Segling  
   Tävlingskalender SSF  
KSS "gamla" hemsida

 

 

 


Till BAS-systemet

 Väderprognoser

  Vinduppgifter i realtid

 Vattenstånd i Vänern

 

Annonser

Stolt sponsor till Paraseglingen

Logo ArcelorMittal

Postadress:
Karlstads Segelsällskap - Segling
Kanikenäset 31
65214 Karlstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info