Hoppa till sidans innehåll

Nu är vi igång!

16 APR 2020 10:37
"Bli en bättre seglare"
  • Skapad: 16 APR 2020 10:37

”Bli en bättre seglare” samlade ca 30 intresserade i två grupper under onsdagskvällen

Vi var 14 i den tidiga gruppen (endast för tjejer) och 15 i den andra mixade gruppen

Det var två pass på ca 1,5 timma vardera med en fikapaus insprängt i bägge passen.

Självklart vidtog vi de säkerhetsåtgärder som Folkhälsomyndigheten
rekommenderar med avstånd mellan deltagarna, och kontroll så att deltagarna var friska och krya för att kunna delta i kursen. Det finns en plan B för att genomföra utbildningen utomhus om fler deltagare skulle ansluta, allt för att säkra deltagarnas säkerhet och risken för smitta minimeras.

Vi började med en kortare presentation om varför vi kör denna kursen och syftet med densamma.Vi presenterade oss ledare och så fick deltagarna presentera sig själva.

Gårdagens fokus låg på hur och varför en segelbåt rör sig framåt. Jörgen Wûrtz presenterade grunderna i hur vinden passerar seglet och krafterna som skapas därav. Att det skapas en annan (skenbar vind) utav den sanna vinden när båten rör sig framåt blev belyst.

Han pratade om hur en båt är balanserad med segel, skrov, köl och roder. Vidare pratade Jörgen om hur man tänker när man styr båten baserat på ovan och hur man bäst nyttjar det faktum att vinden skiftar i styrka och riktning. Och mycket mer, som sagt grunderna i varför en segelbåt fungerar som den gör.

Vi som arrangerade uppfattade intresset och mottagandet som positivt och lättsamt. Det är som alltid i nya grupper litet trevande i början men sedan kom frågor och funderingar. Nu när grunderna är avklarade så följer följande områden inom kort:

 

Avsnitt 2           

Djupare fokus på båthantering, fart och trim Hur hissar man och tar ner segel, revar osv. Vad skall man tänka på i hamn, när man lämnar hamn och ankommer hamn. Hur angör man säkert en brygga eller ankringsplats

 

Avsnitt 3

Nu går vi in lite på vad det innebär att kappsegla och vilka olika delmoment en kappsegling omfattar. Vi pratar taktik och strategier, hur man tar hänsyn till vinden, konkurrenterna och mycket mer. Vad gör man på kryss respektive undanvind. Vi kommer prata om olika bantyper, mätetal olika startförfaranden. Vi kommer också prata lite om förberedelser inför en kappsegling

 

Avsnitt 4

En del repetition från tidigare avsnitt. Hur en besättning är sammansatt och de olika rollerna ombord. Vad gör man bäst för att effektivt segla en båt, förberedelser, ordning och reda mm. Vad är lämplig klädsel ombord vid olika väder och omständigheter. Vad behövs i form av vatten och annan proviant vid kappsegling. Vi går igenom / förbereder för praktikdelen som blir avslutet på själva kursen.

Vi ser fram emot fortsättningen, det var väldigt inspirerande att få vara en del av detta.

Med hälsning från Jörgen Wûrtz, Pelle Nyhlén, Fredrik Tegnhed och Bosse Andrén

Skribent: Anders Olsson
E-post: Adressen Gömd
       Bokning av klubbhuset  
         Anmälan till kappsegling
   Anmälan till utbildning    
   Svensk Segling  
   Tävlingskalender SSF  
KSS "gamla" hemsida

 

 

 


Till BAS-systemet

 Väderprognoser

  Vinduppgifter i realtid

 Vattenstånd i Vänern

 

Annonser

Stolt sponsor till Paraseglingen

Logo ArcelorMittal

Postadress:
Karlstads Segelsällskap - Segling
Kanikenäset 31
65214 Karlstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info